Umuda yolculukta 300 ölü!

Libya'dan İtalya'ya hareket eden 3 teknede bulunan 200'den fazla mültecinin teknelerin alabora olması sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıktı. BM rakamın 300'leri aşabileceğini söyledi.

Umuda yolculukta 300 ölü!
 

Libya'dan İtalya'ya kaçak insan taşıyan 3 teknenin, olumsuz hava koşulları dolayısıyla alabora olduğu ve 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise rakamın 300'ü aşabileceğini açıkladı.

Akdeniz'deki insan kaçakçılığında en sık kullanılan rotalardan olan Libya ile İtalya arasında kalan Sicilya Kanalı'nda önceki gün 29 kaçak göçmenin donarak can vermesiyle yaşanan kaçak trajedisi derinleşiyor.

İtalyan sahil güvenlik kuvvetlerinin önceki gün Lampedusa Adası'na getirdiği kaçaklardan dokuzu, bölgede üç teknenin daha alabora olduğunu anlattı. Mali ve Senegal uyruklu oldukları belirtilen ikisi bir teknede, yedisi bir başka teknede olan ve bölgeden geçen İtalyan bandıralı ticari gemiler tarafından kurtarılan göçmenlerin ifadelerine göre, kurtarılan göçmen teknesinin dışında üç tekne daha Libya'dan hareket etti ve bunlar denizde alabora oldu. Alabora olan teknelerin kalabalık olduğunu aktaran göçmenler, "Ölü sayısı 200'ü aşkın olabilir" dedi.

tekneler.jpg

TRAJEDİNİN BOYUTLARI GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR

İtalyan basınına yansıyan haberlerde, alabora olan teknelerin birinde 105, diğerinde de 107 kişinin bulunduğu, bu teknelerdeki kaçaklardan sadece dokuzunun kurtulduğu, üçüncü teknedeki en az 100 kişinin ise kaybolduğu ifade edildi. Haberlerde, bölgede iki boş teknenin bulunduğuna işaret edildi.

Bu arada, İtalya sahil güvenlik birimlerinin ve bir arama uçağının, dokuz kaçağın ifadelerine göre Libya karasularında kalan bölgede kayıpları bulmak amacıyla arama faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi.

mülteciler.jpg

BM ÖLÜ SAYISINI 232 OLARAK AÇIKLADI

La Repubblica gazetesinin haberine göre, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği toplam ölü sayısını 232 olarak verdi.

Haberlerde, bunun 3 Ekim 2013'te Lampedusa Adası açıklarında yaşanan ve 366 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından yaşanan en büyük kayıplı trajedi olduğu belirtildi.

mültecilerr.jpg

PAPA DA GÖÇMENLER İÇİN DUA ETTİ

Göçmenlere yönelik hassasiyetiyle bilinen ve bu nedenle Mart 2013'te Papa olarak seçilmesinin ardından Temmuz 2013'te Roma dışına ilk gezisini göçmenlerin Avrupa'daki ilk hedefi olan Lampedusa'ya yapan Papa Franciscus, çarşamba günü yaptığı genel kabul oturumunda 29 kaçağın donarak can vermesine değindi. Kaçak göçmenlere dayanışmasını ve ölümler nedeniyle endişesini dile getiren Papa, "Dualarım, hayatını kaybeden kurbanlarla" dedi.

BM ÖLÜ SAYISININ 300'Ü AŞABİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Carlotta Sami, ölü sayısının 300'ü geçebileceğini açıkladı. Pazar günü dördüncü bir botun denize açıldığının teyit edildiğini de sözlerine ekleyen Sami, ilk açıklamasında kurtulan mültecilerin beyanına göre 203 kişinin dalgalar arasında can verdiğini aktarmıştı.

Sahil güvenlik ekiplerince kurtarılan dokuz kişi, İtalyan'ın Lampedusa Adası'na götürüldü.

Uluslararası Göç Örgütü'nden Flavio Di Giacomo, hayatta kalan mültecilerin akıcı Fransızca konuştuğunu ve muhtemelen Fildişi Sahili ve Senegal gibi Batı Afrika ülkelerinden teknelere bindiğini açıkladı.

İki lastik teknenin kötü hava şartlarından dolayı battığını belirten Giacomo, göçmenlerin, geçenlerde soğuktan donarak ölen 29 mülteciyi taşıyan tekneyle birlikte Libya'nın Trablus kıyılarından denize açıldığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER