Kız çocuklarına sünnet yasaklanacak

Somali'de uygulanan insanlık ayıbı son buluyor...

Kız çocuklarına sünnet yasaklanacak

Somali'de "annenin hayatını korumak" amacıyla kürtaja izin veren yeni anayasa üzerinde çalışılıyor. Yeni anayasa, kürtajı serbest bırakmanın yanısıra kız çocuklarının sünnet edilmesini de yasaklıyor.

Somalili liderler yeni anayasayı incelemek, tartışmak ve oylamak için çarşamba günü 9 gün sürecek olan görüşmelere başladı. Oylamanın önümüzdeki haftanın sonlarına doğru yapılması bekleniyor. Somali anayasasına göre İslam hukuku, Somali yasalarının temelini oluşturuyor.

KADIN SÜNNETİ NASIL YAPILIR?

Farklı şekillerde yapılan sünnette bazen klitorisin tamamı kesilirken, bazen buna ek olarak çevresindeki küçük ve büyük dudaklar da kesilebiliyor. Genital bölge uyuşturulmadan yapılan uygulama için genellikle bıçak, tıraş bıçağı, keskin cam veya teneke parçaları gibi aletler kullanılıyor.Yaranın tutturulması ise iğne, akasya ağacı dikenleri, kemik çiviler ya da hayvan kıllarından elde edilen ipliklerle sağlanıyor. Daha sonra ise çocuk ayağa kaldırılarak bacakları dizden kalçaya kadar bitişik olarak sıkıca sarılıp birkaç hafta hareket etmeden yatması sağlanıyor.

Müdahale sırasında etrafta toplanan kadınlar çocuğu sıkıca tutarak hareket etmesini önlüyor. Dilini yutmasını ya da ısırmasını engellemek amacıyla da kızın ağzına bez veya sopa yerleştiriliyor.

Ayrıca bazı sünnet yöntemleri her doğum sonrası tekrarlanıyor ve kadınlar aynı acıları defalarca yaşamak zorunda kalıyor.

Bu sünnetlerin amacı, kadında cinsel zevk organı olan klitorisi tahrip ederek bekareti korumak.

En Son Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2012, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER